top of page
Kunst educatie
Welkom in de wereld van de jonge onderzoeker waar we ons laten inspireren door natuurverschijnselen, met als motto 'niets is gewoon' onderzoeken we het bijzondere in de alledaagse dingen die ons omringen, voor de aanpak put ik vooral uit de analoge fotografie, maar ook de beeldende kunst, biologie, natuurkunde en filosofie.
D e jonge onderzoeker  A5 grootformaat.jpg
flyer A5-1-3.jpg
Cyanotype 
Bomen met bijzondere eigenschappen
Veldwerk
Transparante tekening / fotografisch negatief 
Blauwdruk / Tekenen met zonlicht
Groen
Magische code / Celstructuren van mossen
Geometrische kleurenmaker
Wonderbaarlijke cirkel / symmetrie met kleuters
Camera obscura & Pinhole of gaatjescamera zelf maken

Over kunsteducatie

Mijn educatieve workshops gaan over verwondering voor natuurverschijnselen en de gewone dingen die ons omringen, de natuur ligt soms rijkelijk bezaaid op straat en komt dan letterlijk naar ons toe, maar soms moet je er naar zoeken. Schoonheid zit vaak in een klein hoekje."

 

De wereld om ons heen is een verrassingspakket, in elke hoek valt wel iets te vinden wat de moeite van het onderzoeken waard is, zeker als het om de natuur gaat. En elke dag is weer anders. Weet jij ’s ochtends al wat je ’s avonds allemaal weet, of heb je toch iets nieuws ontdekt?

 

In mijn werkwijze gaan we stapsgewijs op verkenning eerst is er een onderwerp of object, we stellen vragen, we gaan op onderzoek uit met onze zintuigen. Hoe zit het nu met dit of dat, en klopt het wel of kan het ook iets anders zijn en waarom noemen we het zo. Misschien vinden we wel een nieuwe oplossing.

 

Soms is het nodig om heel veel van hetzelfde te verzamelen, maar het kan juist ook zo zijn dat iets heel zeldzaam is en het beter is om er een soortgenoot bij te maken op je eigen manier. Het kan ook wel eens werken dat je twee of meerdere dingen samenvoegt waarvan je in eerste instantie niet had bedacht dat die bij elkaar zouden kunnen passen. 

 

We gaan kijken wat we ermee kunnen, hoe we er achter kunnen komen hoe iets werkt en op welke manier we het beste te werk kunnen gaan. Het maakproces is hierin net zo belangrijk als het uiteindelijke resultaat. Bij sommige projecten werk je voor jezelf terwijl je bij ander projecten beter kunt samenwerken. 

 

We combineren tekenen, schilderen en ruimtelijk onderzoek met (analoge) fotografie: Trouwens…, fotografie is bedacht door mensen die veel van de natuur afwisten, en zaten te experimenteren in hun atelier. Eén van hun maakte een soort toverdrankje dat je op papier kon schilderen en blauw kleurde in de zon. Als je er een doorzichtige  tekening op legt en het papier in de zon houdt dan krijg je een foto die blauwdruk heet of cyanotype. Het is een manier waar bij je meerdere tekeningen, over wat we in de natuur en de dagelijkse omgeving hebben ontdekt, tegelijkertijd kunt afdrukken. En dus kunt samenvoegen tot een nieuw verhaal.

 

In de fotografie worden ook kleurenfilters gebruikt die kun je zelf natuurlijk ook maken, van allerlei transparant kleurenfolie, zo kun je opmerkelijke kijkinstrumenten maken die de wereld om je heen anders kleuren. En met de mobiel kun je heel  snel van alles verzamelen, je hoeft dan niets uit de natuur te plukken en mee te nemen, maar maakt er een foto van, zo heb ik wel eens een hele verzameling kwallen mee naar huis genomen om te bestuderen. De kwallen konden gewoon verder zwemmen en ik kreeg geen kwallenbeten. Wie heeft er wel eens een cameraatje uit elkaar gehaald, doet me denken aan het ontleden van een uilenbal, ineens komen de ingewanden van het apparaat tevoorschijn.

 

Wist je dat je ook kunt tekenen met ijzerdraad, met elektriciteitsdraad of paper-tape? En met latjes, boutjes en moertjes kun je ook hele ruimtelijke lijnobjecten maken net als met de buizen en slangen uit de bouwmarkt. Zo wordt je een handige kunstklusser en heb je in een handomdraai je eigen originele tekeninstrument.

 

Hoe spreken we af dat iets af is? Komt dat omdat de tijd dan om is, of op het moment dat je er een titel voor bedacht hebt? Soms weet je van jezelf wanneer hetgeen waar je mee bezig bent af is, maar het kan ook zijn dat je er nog wel een tijdje mee door zou kunnen gaan. Vaak als je naar je uiteindelijke werkstuk kijkt, in een presentatie tussen andere werkstukken, krijg je ineens weer nieuwe ideeën en zou je zo opnieuw kunnen beginnen. Er ontstaan vaak leuke gesprekken over wat iedereen erin ziet. Je komt er dan achter dat een ander een heel andere gedachte of gevoel heeft bij je werkstuk. Daarom is het zo leuk als een workshop meerdere lessen heeft dan kun je de volgende keer je ervaringen weer gebruiken. Taal zie ik als bindende factor, soms om dingen te begrijpen soms om iets een naam te geven maar met woorden kun je ook weer iets nieuws maken. Het is net hardop tekenen, voelen met je ogen en denken met je handen, en alles heeft een verhaal.

 

 

.jpeg
IMG_9036.jpg
Met de camera in de hand reizen we door het hele land!
Wist je dat je kunt fotograferen zonder camera, ook kun je op fotografie safari in en om huis en school. In de fotografie komen ook heel veel leuke woorden voor, we gaan eens kijken wat die betekenen en vooral wat je er mee kunt doen, hier zijn er een paar:
 

Digitaal en analoog, compact en spiegelreflex, uit de hand en op statief, buiten in de openlucht,landschap, natuur, portret, studio fotografie, je verhaal, abstract, 

scherpte diepte, tijd , belichting en diafragma, contrast, scherp en onscherp, kleur en zwart-wit, natuurlijk licht en kunstlicht, tegenlicht, kikvorsperspectief, vogelvluchtperspectief

kader, silhouet, foto’s afdrukken, fotobewerking, collage, storyboard, boekje, presenteren, fotogram, lens

© Arja Hop and Peter Svenson 2013
bottom of page